×
Contul meu
 
Poate cafeaua sa-ti afecteze performantele?
Dezvoltare personala 18 Jan 2017 10672 Vizualizari

Poate cafeaua sa-ti afecteze performantele?

Milioane de oameni se trezesc in fiecare dimineata si isi beau cafeaua care le ofera un impuls de energie pentru a incepe ziua. Cu totii am simtit macar odata starea de alerta si concentrare, si poate chiar un nivel ridicat de performanta dupa ce am baut licoarea neagra.

 

Atunci cum ar putea sa fie ceva rau atat timp cand obtinem acel boost? Ei bine, treaba nu e chiar asa de simpla atunci cand vine vorba de cofeina si felul in care functioneaza in organism.

 

Si uite, stiu ca in acest moment ti-e teama ca o sa-ti spun sa nu mai consumi niciodata cofeina, dar inainte sa te superi si sa iesi de pe pagina asta vreau te asigur ca n-o s-o fac. Defapt, daca iti place cafeaua, chiar iti recomand sa continui sa bei, pentru ca asa cum o sa iti arat in continuare, aceasta poate avea efecte pozitive asupra organismului.

Ceea ce o sa-ti explic in continuare e cum sa consumi cafeina intr-un fel in care sa nu-ti afecteze performantele, pentru ca da, cei mai multi dintre bautori o fac intr-un fel care nu-i avantajeaza deloc. Si, o sa-ti vorbesc si despre cateva moduri prin care poti obtine acea doza de energie in plus fara sa depinzi in totalitate de cafeina. 

 

Dar mai intai, hai sa vedem ce este cofeina.

.

Cofeina este o substanta chimica ce mareste activitatea in anumite zone ale creierului si sistemului nervos, si stimuleaza eliberarea unor neurotransmitatori ca adrenalina si noradrenalina. E consumata de miliarde de oameni in diferite forme, in energizante, in ciocolata sau sucuri, dar in cea mai mare masura in cafea si ceai.

 

Pentru a intelege mai bine cum actioneaza cofeina, mai intai avem nevoie sa intelegem o substanta numita adenozina. 

Adenozina este un neurotransmitator inhibitor, care are ca rol in creier inducerea starii de oboseala. In creier, exista anumiti receptori, care atunci cand detecteaza adenozina, pregatesc corpul pentru odihna si somn. Cu cat se acumuleaza mai multa adenozina, cu atat mai mare este perceputa starea de oboseala si somnolenta.

 

Cofeina actioneaza in creier blocand captarea adenozinei de catre receptori.

 

Practic, cofeina are o structura asemanatoare cu cea a adenozinei, doar ca nu transmite receptorilor mesajul "hey, e timpul sa dormim!” Astfel, creierul crede ca nu s-a eliberat suficienta adenozina in organism, si in felul asta cofeina te face sa te simti mai energic si alert.

 

In acelasi timp, cofeina stimuleaza, printr-ul proces complex, glandele adrenale, care elibereaza in organism adrenalina si noradrenalina – neurotransmitatori care de asemenea maresc starea de alerta si ofera un plus de energie.

 

Acum ca stii cum functioneaza cafeina in creier, hai sa trecem la partea buna a consumului de cafea:

  1. Sunt destule studii care arata ca prin consumul de cafea se poate obtine aproape imediat un nivel ridicat de energie, performanta si buna dispozitie. Asta e si motivul pentru care cei mai multi oameni beau cafea. Si, cu siguranta exista si alte studii vorbesc despre beneficii mentale si performanta fizica.
  2. Exista de asemena beneficii legate de nutrientii pe care ii contine cafeaua si faptul ca micsoreaza rata de imbolnavire in multe cazuri, ca: boli de inima, diabet, unele cancere si alte cateva afectiuni. 

 

Bun! Deci acum stii de ce n-o sa-ti recomand sa nu mai bei niciodata cafea. Crezi sau nu, cercetarile stiintifice arata destul de puternic la faptul ca exista beneficii in cazul consumului de cafea.

 

Dar..

 

Da, exista si niste vesti proaste. Nu e chiar atat de simplu pe cat ai spun: GATA, are beneficii, deci hai sa consum in fiecare zi! Adevarul e ca felul in care cei mai multi oameni consuma cafea, nu face decat sa le afecteze starea mentala, performanta, energia si buna dispozitie pe termen lung.

 

Explicatiile stiintifice din continuare necesita putin mai multa atentie din partea ta, asa ca te rog sa ramai concentrat.

 

Iti amintesti ca am vorbit despre faptul ca adenozina este blocata de cafeina astfel incat sa nu mai ajunga in receptori, si asta ne ofera un plus de energie si o stare de alerta pe termen scurt.

Mai jos ai un grafic al efectelor pe termen scrut ale cafeinei.

 

 

Pare foarte bine, nu? Dar este o problema:

1. Dupa cateva ore, cafeina este procesata in organism, si efectele ei dispar. Si cand dispar, adenozina inunda receptorii, „razbunandu-se” pe buna dispozitie, energia si performanta ta.

„N-are nimic” – poti sa-ti zici – „mai bag inca o cafea, si se rezolva”. Asta duce la problema numarul 2:

 

2.Cand bei cafea in fiecare zi, in creier se acumuleaza o cantitate mare de adenozina care nu ajunge la receptori (din cauza cafeinei).

Atunci, creierul activeaza adaptabilitatea la neurotransmitatori, si in cazul acesta creeaza mai multi receptori pentru adenozina.

Asta inseamna ca vei deveni ultra-sensibil la adenozina. Atunci cand se va acumula aceeasi cantitate ca si inainte, defapt creierul va reactiona ca si cand s-ar fi eliberat mult mai multa. Mai exact: te vei simti mult mai obosit si somnolent.

 

Din cauza asta, au loc 2 efecte:

  1. Toleranta la cafeina. Cu mai multi receptori ai adenozinei, aceeasi cantitate de cafeina nu mai blocheaza toti acei receptori, asta insemnand ca la unii din ei tot mai ajunge si adenozina. Mai exact, chiar daca consumi aceeasi cantitate de cafea, vei continua sa te simti obosit. Atunci, pentru a obtine starea de alerta de dinainte, e nevoie sa consumi o cantitate mai mare de cafeina.
  2. Iti scade nivelul normal al energiei si performantei din timpul zilei. Asta inseamna ca, in zilele in care nu consumi cafeina, energia, buna dispozitie si performantele tale sunt mult scazute comparativ cu perioada cand nu consumai cafea.

 

Si atunci, cum de s-a demonstrat ca exista un plus de energie si performanta in cazul consumului de cafeina?

Raspunsul e simplu:

 

Singurii oameni care experimenteaza cu adevarat un impuls de energie si performanta dupa consumul de cafea sunt cei care nu consuma in mod regulat.

Daca bei tot timpul bauturi cu cafeina, nu vei experimenta in mod real aceste beneficii, ci mai degraba, dupa ce se mareste numarul de receptori ai adenosinei si se instaleaza toleranta la cafeina, vei avea nevoie de cafea doar pentru a-ti ridica nivelul de energie la cel care obisnuia sa fie normalul pentru tine.

 

Poate te scarpini in cap dupa afirmatia de mai sus, pentru ca in mod evident  SIMTI ca iti ofera un boost de energie, dar ceea ce se intampla defapt e ca in cea mai mare parte a timpului functionezi mult sub nivelul de energie si performanta care obisnuia sa fie normalul pentru tine, iar acum cafeina nu face decat sa te aduca inapoi la acel prag.

 

Si atunci de ce simti asta, desi consumi zilnic cafea? Raspunsul are legatura cu ceva ce am spus mai devreme: cofeina este procesata in organism destul de repede – cateva ore – iar dupa asta adenozina acumulata in creier inunda receptorii 'liberi’ provocand o stare mai mare de oboseala. Odata cu asta, apar si simptome de 'retragere’ a cofeinei, care se pot instala chiar si dupa o perioada scurta de timp, ca de exemplu peste noapte, in timp ce dormi. Astfel de simptome pot fi: dureri de cap, oboseala marita, depresie, irascibilitate, dificultate de concentrare, dureri musculare sau migrene, si pot aparea in 8-24 de ore de la ultimul consum de cafeina.

 

Uite un alt grafic care explica ceea ce am afirmat.

Daca consumi in mod regulat cafeina, in principiu iti petreci cea mai mare parte din viata intr-un nivel scazut de energie si performanta, si esti dependent de cafeina pentru a-ti oferi un boost care sa te aduca la normal.

 

Asadar, consumul de cafeina iti afecteaza performantele si energia pe termen lung, impiedicandu-te sa progresezi in viata, si sa-ti atingi telurile financiare, relationale, spirituale, de sanatate sau contributie?

Parerea mea e ca da. Cred ca foarte multi dintre cei care consuma frecvent cafeina functioneaza cel mai mult timp sub capacitatatile lor normale, rareori depasindu-le.

 

Exista vreo solutie?

 

Bineinteles.

Asa cum am spus, n-o sa-ti zic sa nu mai bei niciodata cafea. Asa cum am mentionat mai sus, stiinta a demontrat ca exista beneficii ale consumului de cafea.

Si atunci, cum poti avea parte de beneficii fara sa iti cobori nivelul normal de energie si performanta, si totusi sa obtii acel boost pe care il ofera cafeina?

 

Simplu: consuma cafea in mod ciclic!

 

Bea o zi sau 2, apoi ia o pauza de 2-3 zile. Sau consuma 2 saptamani, apoi opreste-te pentru ale 2 saptamani. Alege sa bei o perioada de maxim 3 saptamani, si apoi opreste-te pentru aceeasi perioada de timp. Sau pur si implu foloseste-o mai rar, doar in zilele in care chiar ai nevoie de un plus de energie – de exemplu ai dormit putin si ai nevoie neaparat sa termini un proiect, sau ai un termen limita si nu trebuie sa-l depasesti.

 

In cazul in care obisnuiesti sa bei cafea de ani de zile, atunci nu iti recomand sa intri in acest ciclu dintr-o data. Ceea ce ar fi mai de preferat pentru ca acest sistem sa functioneze, e sa-ti 'cureti’ organismul pentru o perioada de minim 3 saptamani (ideal 5-6 saptamani) si sa nu mai consumi deloc cafeina. Asta va reduce numarul de receptori ai adenosinei din creier.

De asemenea nu recomand sa te opresti dintr-o data, pentru ca simptomele de retragere ar putea sa fie destul de puternice. Cel mai bine ar fi ca in prima  saptamana sa diminuezi la jumatate cantitatea de cafea pe care o consumi, si in a 2-a saptamana sa reduci din nou la jumatate, apoi continuand fara sa consumi deloc pentru 3-6 saptamani.

 

E bine de stiut ca atunci cand te decizi sa faci asta, cu siguranta vei avea nevoie de mai multa odihna, asa ca ar fi bine sa iti pregatesti ‚terenul’ pentru mai multe ore de somn.

Deci, alternarea intre cafea - fara cafea poate fi o solutie buna pentru a-ti ridica nivelul de energie si performanta. Dar cu toate astea, trebuie sa fii constient de pericolul folosirii cafeinei ca pe o 'pilula magica’ ce rezolva totul intr-o secunda.

 

Cei mai multi dintre noi simtim o lipsa de energie din cauza unor obiceiuri proaste de alimentatie, miscare si odihna.

Share pe

 
Neuro Progres

Site de dezvoltare si progres personal, unde gasesti materiale gratuite si cursuri online bazate pe informatii si studii despre cum functioneaza creierul uman.