De cele mai multe ori, aceasta intrebare este pusa de barbati care sunt mai introvertiti, sau poate chiar timizi:
Cum abordez o fata de care imi place?
Si majoritatea raspunsurilor pe care le vei gasi la profesorii de seductie din online, vor fi in jurul tipului de discutie "small talk", care se potriveste mult mai bine barbatilor extrovertiti, carora le place sa vorbeasca oricand, despre orice.
Dar daca si tu, ca si mine, esti un tip mai introvertit si poate chiar timid, stii bine ca intrebarile de genul:
Ei bine.. intrebarile astea nasc raspunsuri destul de scurte si seci, si apoi se lasa o tacere apasatoare in care te simti presat s-o mai intrebi iar ceva, si totul poate sa devina rapid un fel de interogatoriu de care ea o sa vrea sa scape cat mai repede.
Motivul pentru care unui extrovertit ii vine super-simplu sa construiasca o conversatie (destul de) captivanta pornind de la intrebari simple si generale (small talk) sta pur in natura lui: ii place sa se exteriorizeze si sa impartaseasca cu altii.
Asa ca dupa primul raspuns al ei, un extrovertit va incepe in mod natural s-o „traga” cu discutia in ‚lumea lui’, povestindu-i si impartasindu-i despre el.
Exemplu:
El (extrovertit): Si.. ce zici ca lucrezi?
Ea: Sunt asistenta la spitalul X..
El: Eu sunt agent de vanzari la compania X. Sa vezi ce-am facut odata, ca a trebuit sa merg la spitalul X si acolo cand am ajuns ......... (si de aici o intreaga poveste despre ce a facut el, familia lui, cainele lui, pisica lui, etc..)
Daca si ea e tot extrovertita, o sa se intreaca amandoi in povesti. Daca ea e mai introvertita, la un moment dat o s-o oboseasca. O sa i se para super interesant tipul, dar o s-o oboseasca toate povestile si small talk-ul despre de toate si orice.
Cu siguranta ai trecut si tu printr-o conversatie cu un extrovertit, care din senin a inceput sa-ti povesteasca despre familia lui, despre ce face la munca, despre colegul X cu care s-a certat pentru ca Y, si etc, etc, etc... Si dupa 20-30 de minute, te intrebi in mintea ta „Cum am ajuns la discutia asta, ca nici nu l-am intrebat de asta si nici nu ma intereseaza!” 😅
Dar tie si mie (ca introvertiti) nu ne place sa povestim despre noi, asa 'din senin'.
Nu ne simtim sa ‚aducem’ in lumea noastra pe oricine, si sa povestim despre orice.. Cel putin nu pana nu capatam un minim de incredere in persoana cealalta.
Si pentru noi, tocmai chestia asta poate fi un dezavantaj in deschiderea unei conversatii.
Daca vorbim de cea mai simpla varianta pentru mine si tine, e aceea in care gasesti un context favorabil unde ai sanse mai mari sa intalnesti femei cu interese sau valori comune cu ale tale, si prima conversatie sa inceapa direct pe un subiect de interes comun, facilitat cumva de contextul in care te afli.
De exemplu:
La o clasa de dans: vorbesti cu ea despre dans.
La voluntariat pentru un ONG: vorbesti despre obiectul voluntariatului
La o un concert: vorbesti despre muzica
La sala: vorbesti despre sport
Etc.
In programul LovePuzzle mergem si mai adanc, si te invat cum sa identifici destul de rapid cateva dintre interesele si valorile ei, si daca sunt comune cu ale tale, prima conversatie poate fi exact despre astea.
De exemplu:
Eu m-am intalnit cu Loredana intr-o tabara la munte, de revelion. Era un context bine stabilit, organizat de o asociatie studenteasca, si stiam sigur ca vom sta acolo cateva zile si vom interactiona in diferite moduri (drumetii, distractie, jocuri, etc).
Si dupa „Buna, ma cheama Bogdan, pe tine cum te cheama?”, prima noastra conversatie a fost despre familie (valoare comuna si pentru mine, si pentru ea), si apoi despre mancare (ei ii place sa gateasca, mie sa mananc mancare gatita 😁 )
Cu siguranta am avut si discutii de tip „small talk” (nici nu-mi mai amintesc exact), dar cele mai multe conversatii au fost cu semnificatie, despre lucruri care ne interesau pe amandoi. Dar si contextul a facut in asa fel incat timp de 5-7 zile sa tot dam „nas in nas”, si sa putem interactiona.
Dar mai exista si situatii in care contextul nu iti e chiar favorabil, poate n-ai ocazia sa stai prea mult timp in preajma ei, si pur si simplu vrei sa mergi la ea si sa schimbi 2-3 vorbe.
Ce faci atunci?
Te presezi si tu putin, si inveti un fel de "small talk pentru introvertiti" 😅
Ceea ce auzi cel mai des, si pare de bun simt, e sa mergi la ea si pur si simplu sa faceti cunostinta:
„Buna, sunt X..”
Si in timp ce intinzi mana, o intrebi „Pe tine cum te cheama?”
[...] Incantat de cunostinta 😁
Asta poate fi un inceput de conversatie, dar daca ea nu te gaseste foarte atractiv din punct de vedere fizic, nu e cel mai bun inceput. O sa-ti raspunda, si apoi va cauta imediat un pretext ca sa plece si sa te evite.
In programul LovePuzzle vorbim despre conceptul de scara a atractivitatii, si inveti sa te pozitionezi destul de corect pe scara asta, astfel incat atunci cand abordezi o femeie de care iti place, sa stii ce fel de strategie folosesti:
Incepi clasic cu „Buna, ma cheama X..”?
Sau mergi pe ceva care sa-i capteze mai tare atentia si sa-i trezeasca interesul?
Esti curios despre ce vorbesc aici?
Foarte bine. Citeste in continuare.
O sa-ti dau o FORMULA prin care sa incepi o conversatie, sa-i captezi rapid atentia si sa te faci remarcat.
Mica precizare: Formula asta e doar pentru a deschide o conversatie. Despre cum mentii acea conversatie, o sa scriu in alt articol.
Si altceva: pasii din formula asta necesita antrenament, si daca citesti in continuare iti spun cum sa-ti dezvolti aceste abilitati prin exercitii care n-au legatura directa cu conversatia.
FORMULA E URMATOAREA: O.Î.Î
Observa
Împartaseste
Întreaba
1. Observa
Inainte s-o abordezi, observa ceva la ea:
- un detaliu care iti place
- un accesoriu pe care il poarta
- trasaturi fizice care iti plac (fara aluzii sexuale)
Iar daca nu vezi clar ca arati mai bine decat ea, fereste-te sa-i spui:
„Esti draguta...” sau „Esti frumoasa..”
Probabil ca deja stie asta, si daca tu nu arati mult mai bine decat ea, n-o sa fii decat inca unul care ii spune asta.. (Daca tu arati mai bine, o sa aprecieze complimentul asta, si o s-o flateze)
Abilitatea asta de observare trebuie dezvoltata foarte bine. Cu cat mai rapid reusesti sa observi la ea chestii pozitive care o diferentiaza in contextul acela, sau o diferentiaza de alte femei, cu atat vei deveni mai bun la abordari "la rece" – pentru introvertiti.
ORICE FEMEIE VREA SA SE SIMTA SPECIALA
Daca tu iti dezvolti spiritul de observatie astfel incat sa-i spui exact cu ce e ea speciala in momentul acela, in locul in care va aflati, atunci ii vei atrage instant atentia si o vei face sa fie interesata de o conversatie cu tine.
O intrebare foarte buna pe care ti-o poti pune ca sa intri in mindsetul de care iti zic, e urmatoarea:
„Ce ii pot spune eu apreciativ acestei femei, si nu mai pot spune niciuneia din locul asta/ contextul asta?”
Hai sa-ti dau cateva exemple ca sa intelegi mai bine la ce ma refer, si apoi iti spun cum iti poti dezvolta acest spirit de observare.
#1. Esti la scoala, si ai o colega de care iti place. Te uiti la ea, si OBSERVI ca e singura din clasa care isi prinde parul intr-un fel anume (sa zicem: coada prinsa in crestetul capului).
Mergi la ea si ii zici:
„Esti singura din clasa care isi prinde parul asa, in coada d-asta din crestetul capului, si imi place foarte tare. Iti sta super-bine asa”
(Imediat dupa asta o sa faci legatura cu ceva ce iti explic la punctul 2. Impartaseste. Dar deocamdata ramane la exemple despre ce poti observa)
#2. Esti la munca, si in pauza de masa vezi la cofetaria multinationalei o femeie de care iti place. OBSERVI la ea ca poarte niste pantofi sport, pe cand majoritatea femeilor de acolo au pantofi casual.
Te duci la ea si ii zici:
„Foarte misto adidasii tai. Nu prea mai vezi colege pe-aici care vin cu adidasi.” (si apoi continui cu pasul 2 din FORMULA; vorbim imediat)
#3. Intri la o benzinarie sa platesti carburantul. Vezi o femeie de care iti place, si OBSERVI ca este inalta (presupunand ca esti mai inalt ca ea).
In timp ce platesti, te apleci usor peste tejghea (bluff, deja observasei ca e inalta), si apoi ii zici:
„Am crezut ca ai podeaua mai inalta acolo in spate, dar acum vad ca intr-adevar esti foarte inalta. Nu vad prea des femei asa inalte, si mi se pare UAU!”
Prinzi ideea?
Nu vreau sa iei exemplele astea ca atare, ci sa inveti ESENTA:
Fiecare femeie e UNICA. Fiecare femeie vrea sa se simta speciala. Unele sunt speciale prin trasaturile pe care le au, altele se fac speciale prin imbracaminte, accesori, machiaj, felul cum se aranjeaza, etc.
Invata sa observi si sa apreciezi ceea ce le face speciale (poate chiar unice)
PARTEA PRACTICA : Cum iti dezvolti spiritul de observare, fara sa incepi din prima cu femeile, si probabil sa te trezesti in situatii penibile care ar putea sa-ti intareasca timiditatea?
Exercitiul 1: Ridica-ti nivelul de constineta.
In primul rand, iti proun ca in urmatoarele 15-30 de zile sa iei „la puricat” casa unde stai.
Ia-ti in fiecare zi 10-15 minute si OBSERVA cat mai multe lucruri din casa de la tine. Si mergi pana la cele mai mici detalii: un surub putin mai desfacut la caloriferul din baie.
Fara nicio exagerare! Daca vrei sa-ti dezvolti simtul de observare fara sa trebuiasca sa treci nasol prin momente penibile cu oamenii, mai intai incepi cu obiecte din casa ta. Personifica obiectele acelea si ceea ce observi la ele, si daca ai momente cand esti singur in casa, chiar vorbeste cu ele cu voce tare, ca si cand ar fi persoane.
„Hey, caloriferule, vad ca ai un surub desfacut, ceea ce nu prea vad la celelalte calorifere din casa” 😂
Si daca fix in momentul asta zici „Aiurea, cum sa fac asa? E penibil.. si daca ma aude cineva?”.. ei bine, chiar ai nevoie sa faci asta: ai nevoie sa te obisnuiesti cu inconfortabilul (exact ceea ce vorbeam in articolul anterior).
Dupa aproximativ 15 zile, daca n-ai o casa uriasa, probabil ca o sa cam ramai fara detalii relevante de observat. Si deja ti-ai antrenat destul de bine abilitatea asta.
Acum e momentul sa treci la oameni.
Familie, prieteni de-ai tai, colegi, etc. Incepe sa observi la ei chestii care ii fac speciali, si apreciaza-i. Propune-ti sa faci asta cel putin odata pe zi, cu o persoana umana. Incepe cu apropiati; iti va fi mai usor. Apoi poti treci la persoane obisnuite pe care le intalnesti in viata de zi cu zi (la supermarket, in autobuz, la coada pe undeva, etc).
O persoana pe zi, la care sa OBSERVI ceva special, si s-o apreciezi pentru acel ceva.
Da, va fi inconfortabil, dar aminteste-ti: trebuie sa te inveti cu inconfortabilul daca vrei sa inveti un minim de „small talk” si sa abordezi femei in contexte mai putin favorabile.
2. Impartaseste
Imediat dupa ce ai observat ceva la ea (punctul 1), ii impartasesti un mic detaliu despre tine, in legatura cu ceea ce tocmai ai observat.
Continam pe aceleasi exemple de mai sus:
(Observa) „Esti singura din clasa care isi prinde parul asa, in coada d-asta din crestetul capului, si imi place foarte tare. Iti sta super-bine asa”
(Impartaseste) "Mie nu prea imi plac fetele care stau cu parul desprins, pentru ca nu li se vad toate formele fetei, si cumva e asa.. ca si cand s-ar acoperi cu ceva J). Si in plus, cand e parul desprins, cade pe peste tot, si detest sa vad par pe peste tot :)) "
Observi? In faza Impartaseste pur si simplu spui ceva despre tine, raportat la ceea ce tocmai ai observat si apreciat la ea.
Aici cred ca e foarte important ca ceea ce zici sa fie adevarat, nu doar de dragul „vrajelii”. Autenticitatea e cel mai bun mod de a filtra oamenii cu adevarat potriviti cu tine.
(Observa) „Foarte misto adidasii tai. Nu prea mai vezi colege pe-aici care vin cu adidasi.”
(Impartaseste) "Nici mie nu prea imi place sa port pantofi casual, ma strang si mi se par super incomozi, doar ca daca asa ne-au cerut la job.. am zis sa ma supun. Dar acum ca te vad pe tine, sigur o sa vin si eu maine cu pantofi sport"
(Observa) „Am crezut ca ai podeaua mai inalta acolo in spate, dar acum vad ca intr-adevar esti foarte inalta. Nu vad prea des femei asa inalte, si mi se pare UAU!”
(Impartaseste) "Si eu am 1.90, si multe fete par super-scunde pe langa mine."
PARTEA PRACTICA: Cum dezvolti aceasta abilitate de a impartasi ceva despre tine, raportat la ceea ce observi?
Exercitiul 2: Plecand de la Exercitiul 1 (Ridica-ti nivelul de constientizare), de fiecare data cand il exersezi cautand si OBSERVAND detalii prin casa, continua prin a spune o mica „poveste” despre acel detaliu/ obiect, raportat la tine.
(Observa) – Un surub mai desfacut la calorifer; „Hey, caloriferule, vad ca ai un surub desfacut, ceea ce nu prea vad la celelalte calorifere din casa” :))
(Impartaseste) – "Prima data cand am avut eu o belea cu un surub desfacut, a fost la prima bicicleta. Ma plimbam cu ea pe bolovani, si s-a desprins un surub de la roata, si am cazut. A fost super naspa.."
Prinzi ideea?
Si la fel si aici, „vorbeste” cu voce tare cu acel detaliu/ obiect. Fa legatura intre ceea ce ai observat, si o poveste, intamplare sau ceva despre tine.
Urmatorul pas, dupa 15-30 de zile de exercitiu in casa, cu obiecte, treci apoi la oameni: prieteni, amici, familie, necunoscuti pe care ii intalnesti in viata de zi cu zi, etc.
Exerseaza inceperea conversatiilor pe modelul acesta: Observa, Impartaseste, si...
3. Intreaba
Urmatorul pas din FORMULA, este s-o intrebi si tu ceva.
Poate avea legatura directa cu ceea ce ai observat si impartasit, sau indirecta. Ar fi bine sa ramai cumva pe acelasi subiect, si sa nu intrebi ceva complet fara legatura, pentru ca astfel iti va fi mai simplu sa continui sa menti conversatia (ceea ce vom discuta in alt articol).
Si foarte important aici, e sa eviti intrebarile la care se poate raspunde cu DA sau NU.
Pune intrebari de genul:
Ce? Cum? Cat? Cand? Unde? Etc.
Exemplu:
(Observa) „Esti singura din clasa care isi prinde parul asa, in coada d-asta din crestetul capului, si imi place foarte tare. Iti sta super-bine asa”
(Impartaseste) "Mie nu prea imi plac fetele care stau cu parul desprins, pentru ca nu li se vad toate formele fetei, si cumva e asa.. ca si cand s-ar acoperi cu ceva. Si in plus, cand e parul desprins, cade pe peste tot, si detest sa vad par pe peste tot "
(Intreaba) Cu ce l-ai prins? / (daca ar fi vreo coafura mai sofisticata) Cat ti-a luat sa-l aranjezi? / Cine ti l-a facut?
Sper ca intelegi ca dau niste exemple banale, doar ca tu sa prinzi esenta FORMULEI.
Intrebarile pe care le pui aici sunt foarte importante, pentru ca bazat pe raspunsul pe care il da, vei continua sa construiesti (daca vrei) si sa mentii conversatia.
Daca pui o intrebare la care poate raspunde DA sau NU, ca sa continui conversatia vei fi nevoit sa mai intrebi altceva, si altceva, si altceva, pana cand o sa raspunda ceva concret, care sa-ti dea cateva indicii despre directia unde ai putea continua cu conversatia.
(Observa) "Foarte misto adidasii tai. Nu prea mai vezi colege pe-aici care vin cu adidasi."
(Impartaseste) "Nici mie nu prea imi place sa port pantofi casual, ma strang si mi se par super incomozi, doar ca daca asa ne-au cerut la job.. am zis sa ma supun. Dar acum ca te vad pe tine, sigur o sa vin si eu maine cu pantofi sport"
(Intreaba): "Sunt curios: de unde i-ai cumparat?"
(Observa) "Am crezut ca ai podeaua mai inalta acolo in spate, dar acum vad ca intr-adevar esti foarte inalta. Nu vad prea des femei asa inalte, si mi se pare UAU!"
(Impartaseste) "Si eu am 1.90, si multe fete par super-scunde pe langa mine"
(Intreaba) "Tu cum ai noroc de baieti?" ( in timp ce gesticulezi cu mana o inaltime mai mica si una mai mare)
PARTEA PRACTICA: Cum antrenezi aceasta abilitate de a pune intrebari bune, ale caror raspunsuri sa-ti dea indicii despre cum ai putea continua conversatia?
🤣
Exercitiul 3. Nu te astepta sa primesti raspunsuri de la calorifer si surubul slabit :))
Dar tot poti exersa punand intrebari bune obiectelor din casa.
Apoi treci la oameni: famile, prieteni, necunoscuti (barbati si femei deopotriva). Important e sa antrenezi aceste abilitati foarte bine.
Singurul mod in care vei incepe sa devi bun la abordat femei, si sa incepi lejer conversatii, este prin REPETITIE. Invata-te cu disconfortul (greseli, penibil, refuzuri, etc), si repeta, repeta, repeta.
Sincer sa fiu, in experienta mea de viata nu prea am abordat femei fara sa fiu intr-un context favorabil, care sa faca lucrurile putin mai usoare decat asa „la rece” (pe strada, in magazine, sau online).
Dar cu toate astea, tot mi-am antrenat aceste abilitati de a deschide conversatii intr-un mod „small talk pentru introvertiti”.
Si adevarul e ca de 5-6 ani de cand ma cunosc cu Loredana n-am mai abordat femei cu intentii de relationare romantica (sunt un sot fidel 🥰 ) In ultimii ani, singurul mod prin care am continuat sa-mi antrenez conversatiile de tip „small talk” a fost cu prieteni, amici, sau necunoscuti cu care urma sa am interese comune (business, distractie, etc).
Ceea ce iti recomand e ca daca tu ai intentia de a-ti gasi o femeie potrivita cu care sa incepi o relatie serioasa, sa pui mai mare accent pe CONTEXTE in care poti intalni femei potrivite cu tine, si nu chiar atat de mult pe dezvoltarea abilitatilor de „small talk”.
Da, e foarte important sa stii sa deschizi o conversatie, e foarte important sa stii sa o mentii.
Dar HEEY!!.. hai sa-ti spun ceva: atunci cand intalnesti femeia potrivita pentru tine, iar tu esti barbatul potrivit pentru ea, n-o sa mai conteze atat de mult aceste reguli si FORMULE.
Daca intentia ta nu e aceea de a explora partea de relatii si placere cu cat mai multe femei, atunci nu cred ca e in interesul tau sa-ti dedici ani (si multi bani) pentru a invata cum sa conversezi super-lejer oriunde si oricum.
E suficient un basic despre cum sa deschizi o conversatie, cum s-o mentii, si cum sa obtii prima intalnire. Restul vin pe parcurs.
Dar pentru asta e foarte important sa inveti sa observi si sa selectezi rapid femei cu care te potrivesti din mai multe puncte de vededere esentiale unei relatii.
In programul LovePuzzle avem un modul intreg despre asta:
Inveti cum sa le observi rapid, sa vezi puncte de potrivire intre voi. Si apoi totul, inclusiv prima conversatie cu ea, va fi muuult mai simpla decat daca te bazezi doar pe instinctul primar de atractie fizica si pe abilitatile de „small talk” sau „vrajeala”.
IN CONCLUZIE: EXERSEAZA CEEA CE TI-AM PREZENTAT IN ACEST ARTICOL, SI DACA ESTI INTERESAT SA-TI FACI O RELATIE, INSCRIE-TE IN MINICURSUL GRATUIT